Selecteer een pagina

Ben je in Yorkshire en wil je graag een dagje uit? Dan is York een absolute aanrader! Het is er zo mooi, schattig en knus. De mensen zijn super aardig en je bent hier absoluut een dag zoet. Misschien zelfs wel twee of drie. De stad kent een lange geschiedenis en dat is ook goed te zien. 🙂 

IMG_0809
Mijn avontuur begon op het station in Leeds. Als je een week van tevoren al weet dat je met de trein wilt is het verstandig je kaartje online al te kopen. Dit scheelt echt best wel wat geld. Als ik mijn kaartje op de dag zelf had gekocht had ik £9 (€12) meer moeten betalen…

IMG_0810
Ik kon vooraf niet inschatten hoe ver het nou eigenlijk lopen was van het station naar het centrum van York. Maar het is echt heel erg dichtbij! Kon het niet laten om nog even een foto te maken van al die vrolijke kleurtjes ^.

DSC08050
Iets dat ik niet gedaan heb omdat ik gewoon geen tijd meer had is de “city walls walk”. Eigenlijk best wel jammer, dus misschien toch nog maar een keer terug gaan ;).York werd vroeger altijd beschermt door deze muren. Wat ontzettend bijzonder is is dat een heel groot deel van deze muren gewoon nog in goede staat verkeert. Er is een hele wandelroute langs deze muren opgesteld, zo zie je York vanuit een heel ander perspectief!

DSC08049DSC08074
Ik heb echter wel York Minster bezocht. Wat ontzettend bijzonder en groot! Het schijnt de grootste middeleeuwse noord-europese kathedraal te zijn. Iets dat ik absoluut geloof, jeetje wat was dat groot zeg. Heb geprobeerd vast te leggen hoe immens groot het daadwerkelijk is. Maar dat is gewoon niet mogelijk. De beste foto is die hieronder. Daar staan namelijk mensen op: en nee, dat waren geen dwergen. Dat waren gewoon mensen tussen de 1,40 en 2 meter lang.

DSC08058 DSC08061 DSC08065
Ik heb bijna 3 uur in de kathedraal doorgebracht. Achterin is een gedeelte waarin ze helemaal uitleggen hoe de glas in lood ramen zijn gerealiseerd. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de kleuren zo lang intens blijven omdat ze ze al kleuren bij het productie proces? De details worden er laten pas op geschilderd. Maar de echte daadwerkelijke kleur dus niet.

Daarnaast kun je ook naar de kelder. Daar hebben ze allemaal gevonden “schatten” tentoon gesteld. Veel archeologen hebben ze gevonden. Zo ook de originele vloer, de vloeren in de kelder zijn allemaal van glas. Zodat je die originele vloeren goed kunt bekijken. Het klinkt wellicht wat raar: weet niet zo goed hoe ik het uit moet leggen. Ga maar gewoon kijken! Het is het helemaal waard, echt waar :).

DSC08087

DSC08075
Daarna ben ik naar de toren gegaan en heb ik alle 275 traptreden gelopen. Vooraf moet je een soort contract/verklaring tekenen waarin je aangeeft dat je geen ziektes/ademhalingsproblemen of andere dingen hebt. (oeps?). Claustrofobie stond er niet op. Maar als je daar last van hebt dan zou ik het niet doen denk ik. Net zoals hoogtevrees.

DSC08082  DSC08095
Shoppen in York is ook erg leuk: heel veel leuke kleine schattige winkeltjes. Met allemaal specialistische producten. Zo heb je een winkel waar ze álleen maar teddyberen verkopen! Of handzeepjes, kaarsjes, kaartjes, etc… 🙂

DSC08096 DSC08098
Op internet heb ik gelezen dat bovenstaande tea room erg populair is en zeker de moeite waard zou zijn. Maar hallo: zie je die wachtrij? Dat heb ik dus niet gedaan… De rij ging verder om de hoek, de geschatte wachttijd was 2,5 uur. Vond ik een beetje zonde ;).

DSC08110
Ohh en Cliffords Tower! Dat is me een pareltje :).

3 Reacties

 1. LogPoes

  Wat een ontzettend leuk fotoverslag, goede foto’s ook! Toch York maar eens op mijn “to visit” lijstje zetten.

  • daisyvandergenugten

   Dank je! Ahh zeker doen. Is echt de moeite waard :).

 2. smurfkuh

  Leuk verslag! York lijkt me echt zo mooi.