Selecteer een pagina

Om 8:30 AM ging de bus vanuit Leeds naar Manchester, het duurde zo’n anderhalf uur maar dan heb je ook wat. De dag begon in Richmond Tea Rooms met een typisch engels ontbijtje; pannenkoekjes met stroop, bacon en besjes. Ze hebben er super lekkere thee nu zou je kunnen zeggen duhh dat hebben ze in Engeland wel vaker maar dat ervaar ik helaas niet altijd zo. Daarnaast is het een ALICE IN WONDERLAND tea room :D. Oh oh! Dat was zo vet! Hoop uitroeptekens hier sorry. Ze hadden zelfs de échte look a like klok van het konijn. En en en…

IMG_1114DSC08159

Huisgenootjes vertelde dat Manchester heel erg lijkt op Leeds. Maar daar ben ik het niet helemaal mee eens, Manchester is veel groter en heeft veel meer kunst-cultuur achtige bezienswaardigheden. Terwijl Leeds een stuk kleiner is en dus ook knusser aanvoelt.

DSC08202
Boven en onderstaande foto’s zijn genomen in “The Printworks”. Tegenwoordig heb je hier allemaal leuke restaurantjes, barretjes, een biscoop en andere gezellige dingetjes. Maar dat is niet altijd zo geweest. Het gebouw heet “The Printworks” en dat verraad natuurlijk al een beetje dat het vroeger (voor 2000) een drukkerij was. Ze drukte vooral veel kranten zoals de “Manchester Evening Chronicle” en “the Daily Mirror”. Ik begrijp niet helemaal waarom de naam is veranderd naar “The Printworks” want in 1873 heette het nog “Withy Grove Printing House”. DSC08201

Als je een dagje in Manchester bent en je hebt de tijd om even wat rond te struinen in een prachtige bibliotheek dan raad ik je de John Rylands Library aan. Een gotisch (bouwstijl uit de middeleeuwen) gebouw dat ontworpen is door architect Basil Champneys. Het heeft ze zo’n 10 jaar geduurd om het gebouw te bouwen en is in 1900 geopend voor publiek.

Goed, genoeg geschiedenis voor vandaag. Waar het op neerkomt is dit: het lijkt wel alsof je op de set van Harry Potter rondloopt! Het is zo ontzettend gaaf en indrukwekkend. Ze zeggen dat dit een van de grootste academische bibliotheken in de UK is en dat geloof ik helemaal.

DSC08189 DSC08171DSC08174DSC08188 DSC08186 DSC08184

In London hebben ze ook zo’n mooie bibliotheek maar die is niet gratis en veel is beveiligd. Hier is dat het tegenovergestelde, je mag overal komen en zelfs aan de tafeltjes zitten om te werken! Op een zaterdag zit “rustig” werken er waarschijnlijk niet in, maar ik kan me best voorstellen dat dit op een maandag ochtend heel rustig is…

DSC08180 DSC08177   DSC08164   DSC08156 DSC08204

Oh ja de boeken winkel! Ik zit een beetje in een boeken en sprookjes fase sorry, maar dit winkeltje is fantastisch. Ik weet niet meer waar het was dus als je het wilt vinden moet je gewoon even verdwaald raken en willen schuilen voor de regen. Dan vind je het vanzelf? Hoop ik? Maar hier verkopen ze veel tweede hands boeken! Beetje onnodig om te zeggen toch? Maar goed: het hele punt is dat ze een van de eerste drukken van Peter Pan verkopen! Met de échte illustraties… Ik mocht er even aan voelen van die meneer 🙂 Wat wel grappig is is dat als je daar een boek koopt dat je dan een mandarijn krijgt. Hij dacht dat ik uit Noorwegen kwam? Waarom denkt iedereen dat toch?

IMG_1115

Vraag me niet wat ^ dat is. Ik heb geen idee sorry.

IMG_1118

Wat ik blijkbaar maar blijf vergeten is dat exposities en musea vaak eerder dichtgaan dan andere dingen in Engeland. The Art Gallery in Manchester en Leeds gaan beide rond 4:00 a 4:30 PM dicht. Uiteindelijk had ik dus maar een twintig minuten om al dat moois te bekijken en dat is eigenlijk gewoon onmogelijk… Maar het is gratis en erg mooi dus zeker de moeite waard eens terug te gaan.

DSC08199

Na 100 kerstbomen te hebben gezien besloot ik er dan toch eentje op de foto te zetten. 10 November voelt belachelijk vroeg voor kerstbomen maar goed. Hij is wel grappig. Hihi.

1 Reactie

  1. Liliane

    Wat ziet dat er tof uit, Printworks. Sfeervol! 🙂