Selecteer een pagina

Ben je tussen nu en 18 februari in Sydney en ben je je “wat wil ik daar gaan doen” lijstje nog aan het schrijven? Vergeet dan vooral niet om deze expositie op je lijstje te zetten! Het is zo bijzonder en mooi, de drie uur die we daar hebben doorgebracht ging veel te snel voorbij. En trust me: daar heb ik normaliter écht geen geduld voor haha!

Elisabeth Charlotte Rist (Pipilotti Rist) is een zwitserse videokunstenares. Net als Pippi Langkous wilt ze de wereld op speelse wijze ontdekken. Haar filmpjes bestaan uit verschillende clips die op basis van muziek (ritme) gemonteerd zijn. De clips zijn opgebouwd uit verschillende lagen die ze over elkaar heen gelegd heeft. Ik denk dat je haar werk het beste kunt vergelijken met bewegende schilderijen waarbij het vooral gaat om de emotie die het oproept ipv de realiteit.

Je kunt wat werk van haar gewoon bekijken op youtube maar dat is toch anders dan de expositie. Die is namelijk zo opgebouwd dat je als het ware door haar wereld loopt. Er zijn ruimtes waar je op de grond of op een bed kan liggen en kan kijken naar de video’s die op het plafond worden geprojecteerd. Voordat je het weet lig je daar drie kwartier in een soort trance dus als je haast hebt zou ik de tijd goed in de gaten houden. #oeps Het is een interactieve expositie waarbij de bezoekers echt deel uitmaken van het werk zelf, dat en het feit dat je jezelf zo kan verliezen maakt het voor mij zo bijzonder.

Na wat googlen kwam ik erachter dat haar werk ook permanent te zien is in “Museum Boijmans van Beuningen” dus daar ga ik binnenkort zeker eens kijken! Heb jij de installatie daar toevallig al gezien?

 

1 Reactie

  1. Frank

    Inderdaad een aanrader. Vond het helemaal geweldig zoals je opgaat in haar wereld! Tijd vliegt daar voorbij.