Selecteer een pagina

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
[judge a book by it’s cover]

Zo. Dat is een hele mond vol, ik kan het nog steeds niet goed uitspreken haha. Als ik boeken alleen zou lezen als de cover me aanspreekt zou ik dit boek niet uit de kast gepakt hebben denk ik. Maar oh boy, wat ben ik blij dat ik dat wel gedaan heb. Op “licht” aandringen van mijn boekenclub genoten dat wel. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society kan ik met recht mijn top 1 favoriete boek noemen. Het verhaal is meeslepend dus lees dit alleen als je tijd hebt, het weer aan de kant leggen is lastig.

Achterflaptekst:

January 1946: London is emerging from the shadow of the Second World War, and writer Juliet Ashton is looking for her next book subject. Who could imagine that she would find it in a letter from a man she’s never met, a native of the island of Guernsey, who has come across her name written inside a book by Charles Lamb…. 

As Juliet and her new correspondent exchange letters, Juliet is drawn into the world of this man and his friends—and what a wonderfully eccentric world it is. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society—born as a spur-of-the-moment alibi when its members were discovered breaking curfew by the Germans occupying their island—boasts a charming, funny, deeply human cast of characters, from pig farmers to phrenologists, literature lovers all. 

Juliet begins a remarkable correspondence with the society’s members, learning about their island, their taste in books, and the impact the recent German occupation has had on their lives. Captivated by their stories, she sets sail for Guernsey, and what she finds will change her forever.

Het boek is geschreven in briefvorm, in het begin even wennen maar zodra je door hebt wie wie is gaat het prima en hoef je de aanhef bijna niet meer te lezen. Aan het taalgebruik herken je al wie wie is. Je leert de karakters extra goed kennen omdat je door die brieven toch het gevoel hebt intiemer contact te hebben met de personages.

Mijn favoriete personages:

  • Juliet
  • Dawsey
  • Kit
  • Stiekem eigenlijk gewoon iedereen op het eiland haha

5 redenen om dit boek te lezen

  • Je leert snel en veel over de geschiedenis van het eiland Guernsey tijdens de tweede wereld oorlog
  • Het boek in briefvorm is heel verfrissend
  • Het boek is 10 keer beter dan de film (dit is al reden genoeg toch?)
  • In het Engels werkt het boek beter door de tone of voice
  • Er zit ook echt wel humor in

Waarom ik het boek 10 keer beter vind dan de film

De film kwam op de een of andere manier wat gewoontjes over. Het is gebruikelijk en begrijpelijk dat ze een en ander weg hebben moeten laten in verband met de tijdsduur van een film. Maar persoonlijk denk ik dat ze net de verkeerde dingen hebben weggelaten. Daarnaast is het hele brieven aspect niet zo duidelijk aanwezig waardoor het net die verfrissende toon verliest. Neemt niet weg dat het een leuke film is om naar te kijken :-). De acteurs doen het goed, het eiland komt mooi naar voren… Al met al echt niet slecht. Maar zo enthousiast als dat ik ben over het boek? Nee dat ben ik niet over de film.

Ik ben natuurlijk heel benieuwd of jij dit boek al hebt gelezen? Of dat je het nog gaat lezen? En welk boek vind jij een echte aanrader? Let me know in the comments!

Klik hier voor meer “judge a book by it’s cover” boek recensies.

0 reacties