Tóch even kijken
Samen met tieners heb ik kritisch gekeken naar die online wereld en alles wat daarin plaatsvindt. Zowel de positieve als negatieve punten kwamen aan bod. Je kunt hierbij denken aan nepnieuws, cyberpesten, concentratieproblemen en het vele moe zijn. Vooral het cyberpesten is uitgebreid besproken. Velen geven aan zich vaak buitengesloten te voelen omdat ze niet in een bepaalde groepsapp zitten. Ook was het verrassend dat een aantal tieners aangaf bepaalde platforms onzin te vinden, maar het toch niet kon laten even te checken of er nieuwe dingen opstaan, waardoor ze stiekem toch te laat naar bed gaan en de dag erna supermoe zijn.
Uiteraard zijn er ook positieve dingen. Zo vertelde Laura bijvoorbeeld dat ze véél hogere cijfers haalt voor Engels sinds haar lerares de lesstof aanbiedt volgens het Flipping the Classroom principe. Thijs geeft aan dat hij het vooral een fijn systeem vindt omdat je zo vaak als nodig is op pauze en start kan drukken. Maar niet iedereen vindt het een prettig systeem, als je het filmpje niet bekeken hebt, is de les lastig te volgen…
Gelukkig zijn er genoeg sites waar deze filmpjes op verzameld worden, anders is het doorklikken naar schattige kattenvideos op YouTube natuurlijk zo gebeurd. Al is dit niet het eerste waar tieners aan denken als je het hebt over YouTube. De meesten kijken dagelijks naar YouTube als vervanging van de televisie. Naast YouTube zijn ook Instagram, WhatsApp, Musical.ly en Snapchat populaire en veelgebruikte apps.
Instagram wordt vooral gebruikt om klasgenoten beter te leren kennen. Snapchat is fijn omdat je foto na zoveel uur weer verdwijnt, met Musical.ly maak je gave filmpjes en met WhatsApp blijf je gemakkelijk in contact met vrienden en familie. Daarnaast is WhatsApp ook handig om groepsopdrachten voor school op afstand te maken en ben je sneller op de hoogte als er een les uitvalt. Wel geven voornamelijk meisjes aan zich verplicht te voelen in zo’n groepsapp te blijven. Uit angst dat ze de leuke feestjes, afspraken of andere weetjes missen.
“Mijn moeder begrijpt daar helemaal niets van”
online wereld, tieners, online pestenWe kunnen dus wel constateren dat de online wereld een wereld is waarin zich van alles afspeelt. Het is fijn dat naast zoveel online gevaren ook positieve dingen te vinden zijn, maar het is wel belangrijk dat erover gesproken wordt. Dit is niet altijd even makkelijk. Tijdens de gesprekken hoorde ik meerde keren “Haha, mijn moeder? Die begrijpt daar hélemaal niets van”. Tieners voelen zich vaak onbegrepen en hebben het idee een andere taal te spreken.